lauantai 10. kesäkuuta 2017

Lehtitaikina

Tällä helpolla ohjeella saa ihanan lehtevää ja maukasta voitaikinaa, vaikkapa pasteijoiden kuoriksi tai piirakoiden kansiksi. Taikinan voi hyvin tehdä vaikka edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan leivontaa. Ohje on n. sadalle grammalle taikinaa; tästä on helppo kertoa määrät jotta saa tarvitsemansa kokoisen palan taikinaa. Kuvaa ei nyt ole, kun eihän se taikinaklöntti muulta näytä kuin palalta taikinaa.

Ainekset:
40 g huoneenlämpöistä voita
50 g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
½ rkl sitruunamehua
n. 1 ½ rkl vettä

Älä anna taikinan voin sulaa täysin vaan sen verran, että voihin jää peukalolla painettaessa pieni kuoppa. Kuutioi voi ja jaa palat neljään yhtä suureen osaan. Siivilöi jauhot ja suola kulhoon ja lisää neljäsosa voikuutioista. Nypi seos murumaiseksi. Sekoita sitruunamehu veteen ja lisää nestettä vähitellen voi-jauhoseokseen, kunnes muodostuu tasainen taikina.

Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa, kunnes taikina on pehmeää. Kauli taikina 20*40 cm levyksi. Lisää neljäsosa voista kahdelle kolmasosalle taikinan pituudesta ja käännä kolmasosa voin päälle. Käännä vielä viimeinen kolmasosa niin, että voikuutiot peittyvät kokonaan. Painele taikinan reunat yhteen, kääri taikina kelmuun ja nosta jääkaappiin 20 minuutiksi.

Kauli jäähtynyt taikina 20*40 cm levyksi ja lisää seuraavat voikuutiot. Nosta taas jääkaappiin jähmettymään 20 minuutiksi. Toista vielä kerran, jotta kaikki voi tulee käytettyä. Jäähdytä jälleen 20 minuuttia. Kun otat taikinan seuraavaksi jääkaapista, kauli ja taittele taikinaa muutamaan kertaan niin että voikuutiot eivät enää erotu taikinasta. Nosta taikina sitten jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti